Haber

Jeolog Okan Tüysüz: Beklenen İstanbul depremi Kumburgaz’da olacak

Türkiye yüzyılın felaketine 18 gün önce adım attı…

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem binlerce can kaybına neden oldu.

11 ili etkileyen depremlerde binlerce bina yıkıldı.

Beklenen İstanbul sarsıntısı…

Afetten sağ kurtulanlar başka illere göç ederken, kentlerini terk etmeyenler ise çadır ve konteyner kentlerde yaşamaya başladı.

Türkiye yaralarını sarmaya çalışırken İstanbul’da olası bir sarsıntı endişe yarattı.

Son günlerde hem televizyon hem de sosyal medya uzmanları uyarılarını tekrarlarken, özellikle mega kentte yaşayanların hazırlıklı olması istendi.

Uzman dedi ki: Bekliyoruz

Ensonhaber canlı yayınında İlker Koç’un sorularını yanıtlayan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“Marmara’da deprem beklentisi var”Tüysüz, hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Tuyless dedi ki:

“250 yıllık bir süre var, o süre doldu”

Marmara Denizi’ndeki bir sarsıntı çevresine çok büyük zararlar verir. Depreme hazırlanmak için konsantre olmak gerekiyor. Hatalar hakkında çok fazla konuşarak zaman kaybetmenin çok gerçek olacağını düşünmüyorum. 1509’da bir deprem oldu. 1766’da iki deprem oldu. 1894’te İzmit yakınlarında bir deprem oldu ve İstanbul’da önemli hasara yol açtı. Şimdi bu 7’nin üzerindeki sarsıntılara baktığımızda yaklaşık 250 yıllık bir süre var. O süre doldu. 250 yıl 3-4 beyin sarsıntısının ortalamasıdır. Bundan daha uzun veya daha kısa olabilir.

‘Depreme hazırlıklı olmalıyız’

Tüysüz, deprem için net bir zamanlamanın mümkün olmadığını belirtti. “Fakat tüm veriler Marmara Denizi’ndeki bu tekrar sürelerinin dolduğunu ve 17 Ağustos’tan buraya önemli bir stres aktarımı olduğunu gösteriyor. Bugün ‘Marmara’da deprem olmaz’ diyen bilim adamı yok. Bunlarla fazla uğraşmak yerine yarın olacakmış gibi depreme hazır olmalı ama bir süre daha olmayacakmış gibi psikolojimizi de rahat tutmalıyız.”söz konusu.

“Kumburgaz-Silivri açıklarında olacak”

Beklenen depremin Kumburgaz açıklarında olacağını belirten Tüysüz, şöyle devam etti:

Denizde olacak. İstanbul’da canlı fay yok. 1855 yılında Bursa içinde kırılmıştır. Bu nedenle deprem Kumburgaz Silivri açıklarında bir yerde olacaktır. Depremin büyüklüğüne göre Bursa’dan Çanakkale, Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli’ne kadar etkisi olabilir.

“Bir faydadan ne kadar uzaklaşırsanız, etkisi o kadar az olur”

Kıyılardan uzaklaşma fikrinin doğruluğuna değinen Tüysüz, şunları söyledi: “Bir faydadan ne kadar uzaklaşırsanız, etkisi o kadar az olur. Çünkü deprem dalgaları kayalardan geçerken emilir ve etkisi giderek azalır. Dolayısıyla Marmara Denizi’ndeki faydadan ne kadar uzaklaşırsanız etkisi o kadar az olur.”dedi.

“7.5 olabilir”

Depremin büyüklüğünden bahseden Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, “7,5 büyüklüğünde deprem olabilir. Bundan daha azı olabilir; 7.1 veya 7.2 gibi… Beklediğimiz büyük depremin 7’nin biraz üzerinde olacağını tahmin ediyoruz. Ancak hazırlıklar açısından 7.5 büyüklüğünde bir deprem senaryo olarak kabul ediliyor. 8 veya 9’a gitme şansı yok.sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu