Ekonomi

Çin halka arz piyasası daha sıkı denetim nedeniyle ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya

Çinli şirketler, sıkı yerel ilk halka arz (IPO) düzenlemeleri ve denizaşırı ülkelere kote olmada karşılaşılan zorluklar nedeniyle yeni öz sermaye yaratmada önemli güçlüklerle karşılaşıyor. Çin’in menkul kıymetler denetleme kurumunun sıkı denetimi, önemli sayıda şirketin yurtiçi halka arz planlarından vazgeçmesine yol açtı. Bazıları Hong Kong ve New York gibi offshore piyasalara yöneliyor, ancak orada da ek engellerle karşılaşıyorlar.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu’nun (LSEG) ön verilerine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde Çin’deki halka arzlar yoluyla toplanan parada keskin bir düşüş yaşandı ve sadece 2,4 milyar dolar toplanarak 2018’in sonlarından bu yana en düşük üç aylık bağış toplama oranına ve bir önceki yıla göre %82’lik bir düşüşe işaret etti. Bu gerileme, Çin’in halka arz piyasasının 2023 ve 2022 yıllarında dünyanın en büyüğü olduğu bir dönemin ardından geldi.

Menkul kıymetler denetleme kurumunun yeni başkanı Wu Qing’in liderliğinde, listeleme adaylarının incelemesini yoğunlaştırma ve herhangi bir düzenleyici ihlalle mücadele etme sözü verildi. Şanghay’daki New Access Capital’in CEO’su Andrew Qian’ın da belirttiği gibi, bu durum Çin’deki halka arzları nadir görülen bir emtia haline getirdi ve özellikle çıkış arayan küçük şirketleri ve özel sermaye yatırımlarını etkiledi.

Girişim sermayedarları da halka arz yoluyla çıkış yolları daraldıkça zorluklarla karşılaşıyor ve bu da fon toplama ve erken aşama, yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yapma kabiliyetlerini etkiliyor. Bu şirketler Çin’in ekonomik büyümesi ve istihdam yaratması için hayati önem taşıyor.

Halka arz düzenlemelerinin sıkılaştırılması, anakara hisselerinin üç yıl üst üste küresel hisse senetlerinin altında performans gösterdiği ve 2008-09 küresel mali krizinden bu yana görülmemiş seviyelerde deflasyon yaşadığı, yılın başlarında başlayan daha geniş bir borsa gerilemesinin ortasında gerçekleşiyor.

Erken aşama iş modelleri ve zayıf kredi profilleri nedeniyle özellikle kırılgan olan küçük teknoloji girişimlerinin borç ve özel sermaye bulması giderek zorlaşıyor. Bu da onları büyüme planlarını küçültmeye ve giderlerini azaltmaya zorlayabilir.

Çinli şirketlere denizaşırı listelemelerde yardımcı olan bir mali danışman olan Yang Chongyi, şirketlerin ekonomik yavaşlamaları hızlı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olmak için sermaye piyasalarından yararlanılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Halka arzlar ve halka açık şirketler üzerindeki kontrolü sıkılaştırmak amacıyla Çin bu ay, hisse senedi arzını sınırlamayı ve değişken ikincil piyasadaki satış baskısını hafifletmeyi de amaçlayan yeni bir dizi kural getirdi. Sonuç olarak, Çin’de 80’den fazla halka arz adayı bu yıl yurt içinde halka arz planlarını iptal etti.

Bu yıl 38 Çinli şirket offshore listeleme için başvuruda bulunurken, sadece beşi ABD’yi hedefliyor ve çoğunluğu Hong Kong’u hedefliyor.

Hong Kong borsasındaki daha net kurallara rağmen, Alibaba’nın lojistik birimi Cainiao’nun Hong Kong halka arz planından olumsuz sermaye piyasası ortamı nedeniyle vazgeçmesinin de gösterdiği gibi, Çin-ABD gerilimleri ve daha zayıf bir Hong Kong piyasası offshore listelemeleri zorlaştırıyor.

Çinli firmalar ayrıca geçen yılın Nisan ayında başlayan offshore listelemeler için düzenleyici onay sürecinden de geçmek zorunda. Ancak Hong Kong piyasasının nispeten küçük ve likit olmaması ve jeopolitik sorunlar nedeniyle ABD’de halka arzların daha az elverişli olması nedeniyle offshore halka arzlar için beklentiler belirsizliğini koruyor. Yaklaşan ABD seçimleri de bu belirsizliği artırıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

gokcebeyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu